Esmeralda deed mee aan FutureLab50+

Esmeralda was heel benieuwd hoe het er voor stond met haar digitale vaardigheden en was benieuwd of haar digivaardigheid wel futureproof was. Reden te meer zich aan te melden voor FutureLab50+: Ontdek je digitalent, een uitgebreid programma dat bestaat uit 3 Labs (online sessies), een uitgebreide e-learning en een coachgesprek na afloop. Nieuwsgierig of zij antwoord heeft gekregen op haar vragen? Esmeralda neemt ons mee in het programma en vertelt over haar ervaringen.

De toekomst van werk
Esmeralda over de online sessies: “In de eerste sessie namen de deelnemers groepsgewijs online deel aan een escaperoom. Al snel bleek wie heel handig was met allerlei digitale tools. Een spannend en zenuwslopend spel, maar leuk om aan mee te doen. In de tweede sessie ging het over digitale vaardigheden, technologische innovaties, de toekomst van werk en de banen van de toekomst. Een sessie die me aan het denken zette over mijn beroep en de toekomst ervan, waarin bekende en minder bekende termen (zoals Artificial Intelligence en Augmented Reality) naar voren kwamen waar ik nieuwsgierig naar werd. Er werd ook gewezen op het belang van zelfgestuurd leren.

Schat aan informatie
Tussen sessie een en drie werd van je verwacht dat je de e-learning van de website www.iamdigital.nl doornam. Hier heb ik het meeste van geleerd. Wat een schat aan informatie! Het eerste deel stond vol met handige tips over toekomstgericht werk zoeken of je laten omscholen naar toekomstgericht werk. Het tweede deel gaat over: digitale transformatie, technologische innovaties, informatieveiligheid en privacy, de data gedreven organisatie, transitie en cultuur (de digitale mindset) en ‘the human factor’ (de toegevoegde waarde van de mens). Allemaal even interessant. Nadat ik dit allemaal had gelezen, was ik heel blij dat ik aan FutureLab meedeed. Het heeft me veel inzicht gegeven in de veranderende wereld.

Digitale baanmogelijkheden
In de derde sessie ging het om het verkennen van je persoonlijke digitale kwaliteiten en het in kaart brengen van digitale baanmogelijkheden. Net als bij de vorige sessies werden we af en toe in break-out rooms geplaatst om vragen met elkaar te bespreken zoals: ‘Welke baan of richting spreekt je meeste aan en waarom? Welke digitale vaardigheden of opleiding denk je daarvoor nodig te hebben?

Digivaardigheid belangrijker dan ooit
Ik vond het erg leuk hoe het FuteLab50+ programma was opgezet. Eerst met elkaar in kleine groepjes een spel doen waarmee je je digitale vaardigheden test en vervolgens aan het denken gezet worden over de toekomst van werk waarbij digivaardigheid belangrijker is dan ooit.

97 miljoen nieuwe banen in 2025
Hetgeen me het meest verraste, was de mededeling dat het World Economic Forum verwacht dat er in 2025 85 miljoen banen zijn verdwenen en 97 miljoen nieuwe banen ontstaan waarin digivaardig zijn een must is. Daarbij wordt verwacht dat er minder vraag is naar administratieve functies zoals data-invoerders, accountants, salarisadministrateurs, secretaresses, helpdesk en service medewerkers. Aangezien ik zelf secretaresse ben, heeft me dat enigszins ongerust gemaakt, maar ook heel bewust van het feit dat mijn digivaardigheid goed op peil moet blijven.

FutureLab maakt je bewust van belang digivaardigheid
Dus of je nu werkzoekend bent of niet, het bijwonen van het complete FutureLab50+ programma maakt je heel bewust van het belang van digivaardig zijn. Daarom raad ik iedereen aan om deel te nemen aan dit trainingsprogramma van JobOn.

Scroll naar top